Špenátová roláda s olivovým pestem a bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátová roláda s olivovým pestem a bylinkami
Špenátová roláda s olivovým pestem a bylinkami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 45573 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 ks | Artyčoky |
5 polévková lžíce | Bazalka |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
350 g | Olivy černé |
50 g | Paprika mletá sladká |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Rajčata sušená sterilovaná |
3 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
450 g | Špenát listový čerstvý |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
2 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
180 g | Sýr smetanový tavený 45% |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
2 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 78,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 38g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,4mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Bazalka, Muškátový oříšek, Paprika mletá sladká, Pažitka, Rajčata sušená sterilovaná, Špenát listový čerstvý, Strouhanka, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr smetanový tavený 45% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátová roláda s olivovým pestem a bylinkami postup přípravy receptu:
1 | Několikrát dobře propláchnutý listový špenát doměkka podusíme, hodně vymačkáme a najemno posekáme. Nastrouháme muškátový oříšek, nadrobno posekáme pažitku a tymián, nastrouháme parmezán. Rozklepneme vejce, žloutky oddělíme od bílků. |
2 | V míse důkladně promícháme špenát s tymiánem, pažitkou, šlehačkou, změklým máslem, žloutky a parmezánem, směs osolíme a okořeníme muškátem a pepřem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do špenátové směsi, kterou potom rozprostřeme do vymazaného a vysypaného pečícího plechu a povrch pevně uhladíme. Plech vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a při této teplotě pečeme 12-15 minut. |
3 | Na vál rozložíme čistou utěrku, na kterou uložíme upečenou špenátovou placku a necháme ji vychladnout. Pára uvnitř přitom těsto udržuje jemné a formovatelné, takže se později při rolování nebude lámat. |
4 | Uvaříme artyčoky, zbavíme je nepoživatelných částí, orestujeme a nakrájíme na plátky. |
5 | 50 g černých vypeckovaných oliv, sušená rajčata, sušené papriky a 2 lžíce lístků bazalky nadrobno posekáme a dáme do mísy. Přidáme smetanový sýr, kysanou smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a dobře promícháme. |
6 | Z vychladlého špenátového plátu odkrojíme přebytečné okraje a potřeme jej připravenou náplní. Povrch poklademe plátky artyčoků, opatrně srolujeme roládu, zabalíme ji do utěrky a dáme do ledničky na 6 hodin chladit. |
7 | Potom připravíme olivové pesto: v mixeru rozmixujeme 300 g vypeckovaných černých oliv, 3 lžíce bazalky, 2 lžíce jemné strouhanky a 3 lžíce olivového oleje. |
8 | Před podáváním roládu vyndáme z chladničky, necháme ohřát na pokojovou teplotu a pak nakrájíme na plátky silné asi 2 cm. |
9 | Servírujeme s olivovým pestem. |
Poznámka
V čase určeném pro přípravu není uvedená doba potřebná odležení rolády v ledničce.