Polévka z ráčků - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z ráčků
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Zdeněk Pohlreich |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (13%) |
ID receptu: | 46450 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
200 ml | Martell cognac |
100 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
5 ks | Pepř bílý celý |
1 kávová lžička | Pepř cayenský |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
20 ks | Rak říční |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
3 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
200 ml | Víno červené |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 655,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 31g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,8mg |
Vitamín E | 14,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Pepř bílý celý, Pepř cayenský, Rak říční, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Protlak rajčatový, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z ráčků postup přípravy receptu:
1 | Oddělíme ocásky z uvařených ráčků, vydloubneme ze schránky, zbavíme střívka a dáme zvlášť. |
2 | Schránky z ráčků propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. |
3 | Máslo dáme rozpustit do hrnce, přidáme řapíkatý celer, mrkev, cibuli, rajčatový protlak, proprané schránky a pečeme 6 minut. Přilijeme víno, koňak a vyvaříme. Přidáme tymián, rybí vývar, pepř a vaříme 25 minut. |
4 | Polévku račí scedíme do čistého hrnce, přilijeme smetanu a provaříme. |
5 | Na pánvi rozehřejeme trochu másla, prohřejeme račí ocásky a dáme do talíře. Ocásky přelijeme vymixovanou polévkou a ihned podáváme. |