Domácí husí paštika s hříbky a mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí husí paštika s hříbky a mandlemi
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 46463 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
150 g | Hříbky čerstvé |
300 g | Játra husí |
3 polévková lžíce | Mandle |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 dl | Mléko polotučné |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
130 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
400 g | Vepřová panenka |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 485,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,4mg |
Vitamín E | 4,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Hříbky čerstvé, Játra husí, Mandle, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl, Vepřová panenka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí husí paštika s hříbky a mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Husí játra vložíme do misky s mlékem, po 1 - 2 hodinách z jater odstraníme blanky, rozkrájíme je na dvě části a osolíme je. Uzenou prorostlou slaninu (30 g) nakrájíme na tenké proužky, játra prošpikujeme a potřeme máslem. Čerstvé hřiby očistíme, omyjeme, nakrájíme na plátky. |
2 | Omytou a osušenou vepřovou panenku pokrájíme a s polovinou hříbků i uzenou slaninou jemně pomeleme na masovém strojku. Směs ochutíme solí, pepřem, citrónovou kůrou, přimícháme loupané mandle a polovinu nakrájených hříbků. Vše důkladně zapracujeme do pomletého masa. |
3 | Formu na terinu vytřeme máslem (2 lžíce). Na dno dáme polovinu masové směsi, na ni položíme játra, která poklademe druhou polovinou masové směsi. Povrch pokryjeme tenkými plátky uzené slaniny (100 g) a formu uzavřeme. Velký pekáč naplníme horkou vodou, do něj vložíme formu s paštikou a necháme v předem vyhřáté troubě péct při 100°C přibližně 2 hodiny. |
Poznámka
Servírujeme studené. Lahodnou, originální chuť paštika dostane, když potřeme husí játra lanýžovým máslem a před pečením na vymazání teriny použijeme též 1 lžíci lanýžového másla. http://www.winemarket.cz/produkty/lanyzove-produkty/lanyzove-maslo-bouquet-75g-tartuflanghe.php