Jednoduchý recept

Domácí vepřové škvarky

  • Česko
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Domácí vepřové škvarky 5 1
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 54673
Kategorie: Přílohy

Ingredience

6 polévková lžíce Mléko plnotučné
2 kg Sádlo syrové
1,5 kávová lžička Sůl
1,7 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

92% Kalorie 1,806 kcal
Kilojoule 7 558kJ
0% Sacharidy 0 g
267% Tuky 200 g
6% Sodík 117 mg
0% Bílkoviny 0 g
Domácí vepřové škvarky
  • Domácí vepřové škvarky
  • 1
  • Domácí vepřové škvarky
  • 2
  • Domácí vepřové škvarky
  • 3
  • Domácí vepřové škvarky
  • 4
  • Domácí vepřové škvarky
  • 5
  • Domácí vepřové škvarky
  • 6
  • Vložit obrázek

Domácí vepřové škvarky postup přípravy receptu:

1

Vepřové syrové sádlo očistíme nožem. Pokrájíme na kostičky přibližně 1.5 x 1.5 cm. Pokrájené sádlo dáme do hrnce (nebo hluboké větší pánve) s těžkým dnem. Přilijeme 0.5- 1.7 dl vody. Sádlo za častého promíchání smažíme při střední teplotě pod poklicí. Kostičky sádla se musí vyškařit na zlaté škvarky.

2

Jakmile je už dostatek vyškvařeného sádla a škvarky "plavou" v sádle, můžeme průběžně naběračkou sádlo odebírat. Ke konci smažení do sádla se škvarky přilijeme mléko. Poté sádlo scedíme, nalijeme do keramického džbánu s víkem nebo zavařovací sklenice. Zlaté škvarky v sítu mírně pomačkáme vidličkou a necháme okapat. Osolíme je. Studené i teplé podáváme s čerstvým chlebem. Pokud je odložíme do zavařovací sklenice, tak je nesolíme. Škvarky můžeme uchovat několik dnů v chladu a temnu.

Poznámka

Vepřové škvarky použijeme i k výrobě pomazánek nebo při přípravě pokrmů. Domácí vyškvařené sádlo má též mnoho možností využití: mažeme je na chléb, poté ozdobíme nakrájenou cibulí nebo česnekem. Sádlo použijeme při smažení nebo je dáváme do kynutých těst na koláče apod.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Domácí vepřové škvarky
Dávám palec nahoru. My jsme vždy škvarky připravovali bez vody a nedávali jsme ani mléko. Ale díky mléku škvarky krásně zezlátnou.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept