Paštika z husích jater s olivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Paštika z husích jater s olivami
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 46483 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 polévková lžíce | Husí sádlo |
350 g | Játra husí |
1 dl | Jogurt bílý |
4 dl | Mléko polotučné |
4 polévková lžíce | Olivy nakládané |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Rajčata sušená sterilovaná |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Vepřová krkovička pečená |
400 g | Vepřové maso pečené |
150 g | Žampiony čerstvé |
obloha | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 špetka | Pepř černý mletý |
4 ks | Rajčata |
150 g | Salát ledový |
3 špetka | Sůl mořská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 487,4mg |
Draslík | 668,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 25g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Husí sádlo, Játra husí, Jogurt bílý, Olivy nakládané, Rajčata sušená sterilovaná, Sůl, Žampiony čerstvé, Bazalka, Kopr čerstvý, Rajčata, Salát ledový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Vepřová krkovička pečená, Vepřové maso pečené, Pepř černý mletý, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Paštika z husích jater s olivami postup přípravy receptu:
1 | Omytá husí játra vložíme do mísy, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali bílý jogurt a odložíme na 1 - 2 hodiny do chladničky. Poté je vyjmeme, odstraníme blanky, omyjeme a rozkrájíme na menší kousky, osolíme, posypeme čerstvě pomletým černým pepřem. Očistíme a omyjeme žampiony, pokrájíme je na plátky, polovinu odložíme. Černé nakládané olivy rozkrájíme na poloviny. Nakládaná sušená rajčata vyjmeme z oleje a krájíme na malé kousky. |
2 | Pečené vepřové maso jemně pomeleme spolu s polovinou žampiónů. Do směsi zamícháme sušená rajčata, olivy a druhou část žampionů. |
3 | Formu na paštiku - terinu - vytřeme husím sádlem (2 lžíce). Na dno dáme polovinu masové směsi, na ni položíme kousky jater, pokryjeme druhou polovinou masové směsi a uhladíme. Povrch pokryjeme tenkými plátky vepřové uzené slaniny (100 g), formu uzavřeme. Velký pekáč naplníme horkou vodou, do něj položíme formu s paštikou, dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 100°C přibližně 100 minut. |
4 | Omyjeme velká masitá rajčata a listy salátu. Čerstvou bazalku s koprem promyjeme pod tekoucí vodou, lístky otrháme. Rajčata nakrájíme na plátky, dáme je do mísy, ochutíme mořskou solí, pepřem, lžící oleje ze sušených rajčat a promícháme s bylinkami. |
5 | Paštiku podáváme vychlazenou, obložíme ji listy salátu a marinovanými rajčaty. |
Poznámka
Servírujeme studené.