Zavařenina s jahodami a mochyní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zavařenina s jahodami a mochyní
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 46581 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
40 ml | Citronová šťáva |
500 g | Cukr želírovací |
1 kg | Jahody zahradní |
600 g | Physalis (mochyně) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 158,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Jahody zahradní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr želírovací, Physalis (mochyně) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zavařenina s jahodami a mochyní postup přípravy receptu:
1 | Opláchnuté, okapané a očištěné jahody (zbavené stopek a kalichů) rozmixujeme s citronovou šťávou a vmícháme želírovací cukr 3plus1. Z kalichů mochyně vyjmeme bobule. Omyté a okapané bobule přepůlíme, přidáme k jahodám a nejméně 3 hodiny necháme odležet. |
2 | V hrnci, za občasného promíchání, přivedeme směs k varu a 4 minuty necháme probublat. Někdy je potřeba u této zavařeniny prodloužit dobu vaření o 1-2 minuty, proto je důležité udělat želírovací zkoušku. Hotovou směs odstavíme a plníme do připravených sklenic vypláchnutých horkou vodou a pořádně uzavřeme. |
Poznámka
Mochyně peruánská (Physalis)- Židovská třešeň, Kapská srstka, Ananasová třešeň, Zemní třešeň, Měchýřovitá třešeň. Šťavnatá, sladkokyselá a příjemně kořeněná chuť, vzdáleně připomíná ananas. Kalich se odstraní a jí se bobule. Physalis se také suší, vyrábí se z něj jam. Nezralé plody, stejně jako zbytek rostliny, jsou jedovaté. Želírovací zkouška – krátce před uplynutím doby vaření vyjmeme z vroucí zavařeniny vařečku a necháme horkou hmotu odkapat, pokud je poslední kapka tuhá, bude tuhá i zavařenina.