Chléb z podmáslí z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb z podmáslí z domácí pekárny
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46700 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
5 g | Droždí sušené |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 dl | Mléko - podmáslí |
420 g | Mouka pšeničná hladká |
180 g | Mouka žitná bílá |
2 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 18,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Kmín drcený, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko - podmáslí, Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná bílá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chléb z podmáslí z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | V míse rozšleháme vodu s podmáslím. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu s podmáslím, na ni přisypeme smíchané oba druhy mouky s kmínem, uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protilehlého rohu cukr. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku, stikneme tlačítko Start. |
4 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout. Chléb nepřikrýváme. |
Poznámka
Mouky pro tento klasický druh chleba používáme hladké, ne celozrnné. Část pšeničné i žitné hladké mouky ale můžeme celozrnnými nahradit. Chléb bude výživnější. Slovenská receptura pro tento pšenično-žitný chléb obsahuje o polovinu méně žitné mouky než recept český. Žitná mouka je nahrazena moukou pšeničnou. V průběhu cyklu míchání můžeme do těsta přidat pro zlepšení chuti sezamová nebo slunečnicová semínka. Doba pečení se může lišit podle typu domácí pekárny.