Pikantní chléb se semínky a kořením z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní chléb se semínky a kořením z domácí pekárny
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46843 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
150 g | Brambory |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
3,5 g | Droždí sušené |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
1 kávová lžička | Lněné semínko |
600 g | Mouka pšeničná hladká |
150 g | Mouka žitná celozrnná |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sezam - semena |
1 kávová lžička | Slunečnice - semena |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 354,6mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 22,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,9mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Droždí sušené, Kmín drcený, Koriandr mletý, Sezam - semena, Slunečnice - semena, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lněné semínko, Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná celozrnná, Pepř černý mletý, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pikantní chléb se semínky a kořením z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. |
2 | Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a prolisujeme. |
3 | S uzrálým kváskem a uvařenými prolisovanými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vody, přidáme uzrálý kvas a prolisované brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku a směs koření. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého nasypeme cukr. |
4 | Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme. |
5 | V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. |
6 | Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin do těsta, nasypeme do formy směs semínek. Pokud pekárna zvukový signál v programu nemá, nasypeme semínka přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení. |
7 | Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. |
Poznámka
Klasický, ale v této receptuře poměrně pikantní chléb. Část pšeničné hladké mouky můžeme nahradit pšeničnou moukou celozrnnou. Nemělo by to ale být více jak 200 gramů. Doba pečení a názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.