Jablečný dezert s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný dezert s mandlemi
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 46854 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
60 ml | Calvados |
20 g | Citronová kůra |
100 g | Cukr krupice |
10 g | Cukr moučkový |
100 g | Cukr třtinový |
50 g | Hrozinky |
400 g | Jablka |
20 g | Kypřicí prášek do pečiva |
40 g | Mandle |
240 g | Máslo čerstvé |
60 ml | Mléko polotučné |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Vejce slepičí |
Na krém | |
---|---|
200 g | Mascarpone |
1 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 130,8mg |
Draslík | 508,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,4mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Cukr moučkový, Cukr třtinový, Jablka, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Calvados, Hrozinky, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mascarpone, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný dezert s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Hrozinky sultánky zalijeme calvadosem a necháme nasáknout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. V hluboké pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme jablka a cukr a zahříváme za stálého míchání, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmícháme hrozinky a zahříváme ještě 8 minut, až jablka začnou měknout. Přemístíme je na dno pečící formy a necháme vychladnout. |
2 | Zbytek másla utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme vejce, mouku a citronovou kůru. Nakonec přilijeme mléko a vymícháme hustou hmotu, která ale půjde nalít. Zalijeme vychladlá jablka ve formě, rozetřeme, posypeme moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi, dáme do středně vyhřáté trouby na 25-30 minut péct. Píchnutím špejlí zkontrolujeme střed koláče, jestli je dopečený. Upečený dezert vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce. |
3 | Do mísy vyškrábneme polovinu vanilkového lusku i se semeny, přidáme krém mascarpone a vyšleháme metlou. Porce koláče podáváme mírně teplé s kopečkem krému. |