Sikulské kotlety dušené se zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sikulské kotlety dušené se zelím
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47393 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
50 g | Chřest bílý |
1 ks | Cibule |
2 dl | Hovězí vývar základní |
1 špetka | Kmín mletý |
1 hrst | Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vepřové kotlety |
100 g | Žampiony čerstvé |
500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 99,0mg |
Draslík | 534,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 76,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chřest bílý, Cibule, Hovězí vývar základní, Paprika mletá sladká, Sůl, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kmín mletý, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Vepřové kotlety, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sikulské kotlety dušené se zelím postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek prolisujeme a v misce utřeme se špetkou soli a mletého kmínu. Kysané zelí překrájíme na kousky a necháme v sítu okapat. V misce rozmícháme metlou smetanu s moukou. |
2 | Vepřové kotlety omyjeme, osušíme a naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích a u kosti je nařízneme, aby se při smažení nekroutily. |
3 | V pánvi rozpálíme olej a na něm kotlety nejprve zprudka z obou stran opečeme dozlatova. Kotlety vyjmeme z pánve a dáme v míse do tepla. Do vypečeného tuku v pánvi nasypeme nakrájenou cibuli, zpěníme ji a posypeme paprikou, zamícháme, zalijeme vývarem a přidáme utřený česnek. Opět promícháme a do pánve dáme nakrájené zelí, vložíme zpět kotlety a vše dusíme pod pokličkou doměkka. Když maso začíná měknout, přilijeme smetanu s moukou. Nakonec podle chuti opepříme a osolíme. |
4 | V jiné pánvi na lžíci másla podusíme nakrájené žampiony a chřest. V další pánvičce na másle umícháme vajíčko, které osolíme a jemně opepříme. |
5 | Usmažené kotlety dáme na servírovací talíře a na každou přidáme část podušených žampionů a chřestu. Zcela nahoru pak položíme do kornoutu zabalený plátek šunky, naplněný míchaným vajíčkem. |
Poznámka
Vhodnou přílohou k tomuto jídlu jsou houskové knedlíky.