Králík s omáčkou a houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík s omáčkou a houbami
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 47627 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Králík s omáčkou | |
---|---|
100 g | Anglická slanina |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kg | Králičí maso |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Paprika mletá pálivá |
1 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
100 g | Protlak rajčatový |
200 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
200 ml | Vývar drůbeží |
200 g | Žampiony čerstvé |
Masová fáš | |
150 g | Kuře |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Polévkové koření |
50 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 207,1mg |
Draslík | 789,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 264,4mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Cibule, Králičí maso, Olej rostlinný, Paprika mletá sladká, Sůl, Žampiony čerstvé, Kuře, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Paprika mletá pálivá, Protlak rajčatový, Smetana 16% (pochoutková), Vývar drůbeží, Mouka pšeničná hladká T 650, Polévkové koření, Smetana 16% (pochoutková), Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Králík s omáčkou a houbami postup přípravy receptu:
1 | Nejprve začneme připravovat omáčku - v hrnci si rozpustíme máslo a na něm necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Vložíme rajský protlak, promícháme a zarestujeme, aby se z protlaku odpařila voda. Vsypeme sladkou papriku. Opět restujeme a nakonec zalijeme vývarem. Tento základ omáčky necháme zlehka probublávat. |
2 | Králičí maso nakrájíme tak, abychom vytvořili válečky s plátkem masa z pupku. Odřezky si necháme stranou na masovou fáš. |
3 | Na fólii naskládáme plátky slaniny a na ni položíme vykostěné králičí maso. Posolíme, potřeme masovou fáší. Tu si připravíme tak, že ořezané zbytky z králíka a kuřecí maso necháme dvakrát pomlít na masovém strojku. Směs osolíme, opepříme a dochutíme polévkovým kořením. Rozklepneme k ní vejce, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, mouku a smetanu. |
4 | Z králičího masa, na kterém je masová fáš, vytvoříme pomocí fólie pevný váleček, který ještě obtočíme alobalem. Vložíme ho do základu omáčky. Nevaříme, maso jenom necháme takzvaně táhnout při teplotě asi 80°C, a to alespoň 35 minut. |
5 | Mezitím si na pánev nalijeme olej a necháme ho rozehřát. Žampiony pokrájíme na čtvrtiny a orestujeme je na oleji. Pak pánev sundáme z plotny a žampiony posypeme pálivou paprikou. |
6 | Po 35 minutách váleček masa vyndáme a rychle ho asi na 20 vteřin zchladíme v ledové vodě. Ponecháme ho stranou odpočinout, aby se šťáva z masa rozložila a nevytekla z válečku ven. |
7 | Po chvíli vybalíme králičí závitky z alobalu, šťávu z masa přidáme k základu omáčky. Osolíme ji a opepříme. Poté vložíme rozbalené králičí závitky. Vlijeme smetanu a přidáme orestované žampiony i s výpekem. Přisypeme nadrobno nasekaný česnek. |
8 | Vše ještě chvilku povaříme a můžeme podávat. |
Poznámka
Servírujeme s knedlíkem a restovanými zelenými fazolkami.