Řecká baklava - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řecká baklava
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 47696 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Ořechává náplň | |
---|---|
1 ks | Citrony |
200 g | Cukr moučkový |
700 g | Listové těsto |
300 g | Máslo čerstvé |
500 g | Ořechy vlašské |
20 g | Skořice mletá |
Sirup | |
800 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr skořicový |
2 polévková lžíce | Med včelí |
1 ks | Pomeranče |
30 g | Skořice mletá |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 35,6mg |
Draslík | 185,9mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Cukr krupice, Med včelí, Pomeranče, Skořice mletá, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Máslo čerstvé, Cukr skořicový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řecká baklava postup přípravy receptu:
1 | Náplň: Do misky vysypeme cukr, skořicí a pomleté ořechy, pokapeme vymačkanou citrónovou šťávou, vše dobře promícháme a rozdělíme na tři části. V pánvičce rozpustíme máslo, kterým vymažeme plech. |
2 | Sirup: Do kastrůlku dáme cukr, vodu, skořici, skořicový cukr, med, vymačkanou pomerančovou šťávu a na mírném ohni uvaříme hustější sirup. |
3 | Plech vyložíme prvním plátem listového těsta, potřeme ho rozpuštěným máslem, na které položíme první část náplně, na ni listové těsto, potřeme ho máslem a tak pokračujeme do skončení náplně a každý plát listového těsta potíráme máslem. Poslední vrchní plát těsta potřeme máslem, pokapeme vodou, nařízneme na tři díly po délce. Připravený plech s baklavou dáme do předehřáté trouby, kde ji pečeme při 200stupňové teplotě 150 minut. |
4 | Upečenou baklavu vytáhneme z trouby, přelijeme připraveným sirupem, necháme vychladnout a nakrájíme na čtverce. |
Poznámka
Baklava je hodně sladký koláč, který se peče nejvíce o velikonočních svátcích.
Dobrý den. Chystám se upéct baklavu a moc se mi líbí Váš recept. Jenom bych chtěla upozornit na jednu chybu. Baklava se určitě nepeče 150 minut, ale jen 15. S pozdravem Hanka