Zavařenina ze slív se slivovicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zavařenina ze slív se slivovicí
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 48110 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
40 ml | Citronová šťáva |
500 g | Cukr želírovací |
4 cl | Slivovice |
1,5 kg | Slívy |
150 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 657,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr želírovací, Slivovice, Slívy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zavařenina ze slív se slivovicí postup přípravy receptu:
1 | Omyté, rozpůlené a vypeckované slívy nakrájíme na dílky. Smícháme s želírovacím cukrem 3plus1, suchým červeným vínem, citronovou šťávou a alespoň 12 hodin necháme v klidu. Po 12 hodinách přivedeme k varu a na silném ohni vaříme asi 4 minuty (podle návodu na obalu); tato směs někdy želíruje až po 5 minutách, proto je nutné provést želírovací zkoušku. |
2 | Před koncem doby vaření přilijeme a vmícháme slivovici. Ihned plníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a dobře uzavřeme. |
Poznámka
Slívy můžeme nahradit švestkami. Švestka má podlouhlý tvar, pevnou dužinu a odlučitelnou pecku. Slívy mají měkčí dužinu a rozmanité tvary. Červené víno můžeme nahradit jablečnou šťávou. Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá bude tuhá i zavařenina, jinak necháme povařit ještě 1-2 minuty.