Cuketové zapečené pyré s vínovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cuketové zapečené pyré s vínovou omáčkou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 48419 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
Cuketové pyré | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
300 g | Cuketa |
1 polévková lžíce | Kerblík |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,2 dl | Mléko polotučné |
2 špetka | Muškátový oříšek |
60 g | Ovesné vločky |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
2 ks | Vejce slepičí |
2,5 dl | Voda pitná |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Vínová omáčka | |
2 dl | Bujón zeleninový |
80 g | Cibule |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
30 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř bílý |
3 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 149,1mg |
Draslík | 465,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,8mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cuketa, Kerblík, Kopr čerstvý, Muškátový oříšek, Ovesné vločky, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor mletý, Cibule, Cukr krupice, Pepř bílý, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř citronový, Bujón zeleninový, Máslo čerstvé, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cuketové zapečené pyré s vínovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Omyté a oloupané cukety pokrájíme na kostky, vložíme do hrnce s 1/4 litrem vody a pomalu pod poklicí vaříme 10 - 15 minut. Potom vodu slijeme, ručním mixerem cuketu rozmixujeme na pyré. Do vychladlého pyré zašleháme žloutky. Přilijeme mléko, přidáme nasucho pražené ovesné vločky, promícháme. Omytý kerblík s koprem drobně pokrájíme. Oloupaný česnek prolisujeme. Bylinky, česnek, sůl, citrónový pepř, mletý zázvor a muškátový oříšek přidáme do pyré. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zapracujeme do pyré a směs promícháme. Malé zapékací misky vymažeme máslem (2 lžíce), naplníme cuketovým pyré a dáme do předehřáté trouby na 200°C péct. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut. |
2 | Mezitím připravíme vínovou omáčku: cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. V rendlíku rozpustíme máslo, na něm zpěníme cibuli, přilijeme zeleninový bujón, ve kterém cibuli povaříme 5 minut. Vlijeme bílé víno, pomalu vaříme do zhoustnutí, poté přimícháme zakysanou smetanu a vaříme pomalu dalších 5 minut. Podle chuti přidáme cukr, pepř a sůl. |
3 | Upečené cuketové pyré podáváme teplé s vínovou omáčkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.