Zelňačka ze sladkého zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelňačka ze sladkého zelí
Zelňačka ze sladkého zelí
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 49479 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
200 g | Anglická slanina |
1 ks | Bobkový list |
350 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Majoránka |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
300 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 40,0mg |
Draslík | 642,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Brambory, Cibule, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelňačka ze sladkého zelí postup přípravy receptu:
1 | Brambory a mrkev oloupeme, omyjeme, brambory pokrájíme na kostky, mrkev na plátky. Čerstvé zelí očistíme, omyjeme, rozkrojíme na polovinu, odkrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky. Zelí, brambory a mrkev dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme sůl, pepř, bobkový list a pomalu vaříme 20 minut. |
2 | Mezitím nakrájíme na kostičky oloupanou cibuli a anglickou slaninu. V pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme slaninu a usmažíme dozlatova. Nakonec přimícháme sladkou a pálivou papriku a hned vše vyklopíme do polévky. Omyjeme čerstvou majoránku, vodu setřepeme, lístky odrhneme a dáme do polévky, dochutíme solí, povaříme 1-2 minuty a podáváme. |