Grilované plátky z hovězího roštěnce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Grilované plátky z hovězího roštěnce
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 49568 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Chilli paprička |
700 g | Cibule |
1500 g | Fazolové lusky zelené |
2500 g | Hovězí roštěnka vys. peč. |
70 g | Olej olivový |
1200 g | Olej slunečnicový |
10 g | Pepř černý mletý |
50 g | Sůl |
600 g | Vepřový bok uzený |
Demi-glace Ambiente [47029] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
20 g | Celer bulvový |
60 g | Cibule |
120 g | Karotka |
16 g | Olej slunečnicový |
20 g | Petržel kořen |
120 g | Rajčata |
2 kg | Telecí kosti |
0,2 l | Víno červené |
0,8 l | Voda pitná |
2 l | Vývar telecí |
Domácí hranolky Ambiente [47103] | |
1,4 kg | Brambory |
1 l | Olej arašídový (podzemnicový) |
3,5 g | Pepř černý mletý |
7 g | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 303,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 59,3mg |
Vitamín E | 45,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Cibule, Fazolové lusky zelené, Olej slunečnicový, Sůl, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Karotka, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Rajčata, Víno červené, Voda pitná, Brambory, Olej arašídový (podzemnicový), Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí roštěnka vys. peč., Olej olivový, Pepř černý mletý, Vepřový bok uzený, Vývar telecí, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Grilované plátky z hovězího roštěnce postup přípravy receptu:
1 | Vyzrálý vysoký roštěnec očistíme a nakrájíme z něj 250 g steaky, každý by měl být silný 2 cm, dále nadrobno nasekáme chilli papričky a nadrtíme černý pepř. Steaky obalíme papričkami, posypeme pepřem a ve vyšší nádobě je zalijeme slunečnicovým olejem. Takto je necháme v chladnu marinovat alespoň 24 hodin. |
2 | Na tenké proužky nakrájíme uzený bůček a ve vysoké pánvi jej mírně opečeme. Krátce, asi 6 minut, povaříme velmi mladé fazolové lusky, přecedíme je a přidáme k opečenému bůčku, dobře promícháme a ještě na pánvi asi 3 minuty zahříváme. Směs odložíme do tepla. |
3 | Cibuli pokrájíme na hrubá kolečka, rozebereme je a na olivovém oleji je v rendlíku dozlatova opečeme. Osolíme mořskou solí, přidáme demi-glace Ambiente a omáčku krátce zredukujeme. |
4 | Marinované steaky na rozpáleném grilu pečeme asi 4-5 minut z každé strany, hotové rozdělíme na talíře, podle chuti je přisolíme a přelijeme připravenou omáčkou. |
5 | Steaky servírujeme s fazolovými lusky ve slanině a se smaženými hranolky. |
6 |
|
7 | Demi-glace Ambiente [47029]: |
8 | Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat. |
9 | Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu. |
10 | Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol. |
11 |
|
12 | Domácí hranolky Ambiente [47103]: |
13 | Brambory důkladně očistíme kartáčkem, nakrájíme na půlcentimetrové hranolky a dáme namočit nejméně na 2 hodiny do vody s ledem. |
14 | Připravíme dvě nádoby na smažení s arašídovým olejem. V první olej rozehřejeme na 120 °C a necháme chvilku odstát. V druhé nádobě olej rozpálíme na 190 °C. |
15 | Hranolky vyndáme z vody a před smažením důkladně vysušíme v utěrce. Aby byly hranolky křupavé a uvnitř měkké, musíme je nejprve blanšírovat v oleji zahřátém na 120 °C a poté dosmažit v oleji o teplotě 190 °C. |
16 | Hotové je posypeme čerstvě namletou mořskou solí a mletým černým pepřem. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k marinování.