Žitné vdolečky s mlékem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žitné vdolečky s mlékem
Žitné vdolečky s mlékem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51142 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
40 g | Hera |
80 g | Máslo čerstvé |
1,2 l | Mléko plnotučné |
750 g | Mouka žitná |
2,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 65,9mg |
Draslík | 122,6mg |
Vláknina | 314,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka žitná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žitné vdolečky s mlékem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme mouku, uděláme do ní dolík, do kterého rozdrobíme kvasnice s lžičkou cukru, přidáme 1 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Když vzejde, přidáme k mouce sůl, rozehřátou Heru, vejce, 400 ml vlažného mléka, promícháme a těsto dobře propracujeme. Těsto zakryjeme a necháme v teple vykynout. |
2 | Vykynuté těsto dáme na vál, lžící nebo nožem odkrajujeme kousky, ze kterých vytvoříme malé kulaté vdolečky. Ty necháme chvilku odležet, poté je poklademe na plech vytřený olejem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 190°C přibližně 20-30 minut dozlatova. V hrnci si přivedeme k varu zbylé mléko a potom ho odstavíme z plotny. |
3 | Upečené vdolky ponoříme na několik sekund do vařícího mléka, dáme je na mísu, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme. |