Houbovo-paprikový guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbovo-paprikový guláš
Houbovo-paprikový guláš
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51686 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
400 g | Chléb konzumní |
2 ks | Cibule |
700 g | Houby čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín celý |
20 g | Masox |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
4 ks | Paprika zelená |
2 ks | Paprika žlutá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Rajčata |
1,3 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
7 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 16,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 129,3mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Kmín celý, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Paprika zelená, Paprika žlutá, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Houby čerstvé, Masox, Mouka pšeničná hladká, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbovo-paprikový guláš postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé houby očistíme, omyjeme a nakrájíme je na silnější plátky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Omyté zelené a žluté papriky rozkrájíme a odstraníme semínka. Větší rajče omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. |
2 | V pánvi si rozpálíme 2 lžíce oleje osmažíme papriky, když mají hnědé puchýře, vyjmeme je z pánve a sloupneme z nich slupku. Potom je nakrájíme na proužky. |
3 | Do pánve přidáme zbylý olej, rozpálíme ho, na něm zpěníme cibuli dorůžova, přidáme houby a vydusíme je. Ochutíme je solí, pepřem, kmínem a mletou sladkou i pálivou paprikou. Když se začnou houby smažit, přidáme pokrájenou papriku, rajče a vše krátce restujeme. Směs poprášíme moukou, promícháme, přilijeme vroucí vodu, znovu promícháme a pomalu vaříme asi 10 minut. Na dochucení přidáme masox. Nakonec přilijeme smetanu a necháme přejít varem. Guláš podáváme s chlebem. |
Poznámka
Aby se nám rajčata lépe loupala, je vhodné je nejprve spařit horkou vodou.