Zlatý šumavský vývar - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zlatý šumavský vývar
Zlatý šumavský vývar
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 125 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53586 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
0,3 ks | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Libeček |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý celý |
6 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Slepice |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 296,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 54,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Kopr čerstvý, Nové koření celé, Pažitka, Pepř bílý celý, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel kudrnka, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zlatý šumavský vývar postup přípravy receptu:
1 | Dobře očištěnou a vykuchanou slepici omyjeme, rozporcujeme a dáme do hrnce se studenou vodou. Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel a nepokrájenou zeleninu vložíme ke slepici. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu tak, aby voda jen mírně probublávala. Oloupané cibule drobně pokrájíme, v pánvi na másle zpěníme a dáme do vody ke slepici. Ještě přidáme sůl, celý černý i bílý pepř, nové koření, snítky omytého kopru, petrželovou a libečkovou nať. |
2 | Slepici vaříme 90-120 minut. Když je slepice měkká, vyjmeme ji, vývar přecedíme, maso ze slepice nakrájíme na kousky a vrátíme zpět do vývaru. Omytou pažitku a petrželku kudrnku drobně pokrájíme. |
3 | Bylinky rozdělíme do talířů, nalijeme zlatý vývar s masem a podáváme. |