Mornay omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mornay omáčka
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Šárka Hnízdová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53924 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
30 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř bílý |
50 g | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Eidam cihla 40% |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 663,6mg |
---|---|
Cholesterol | 315,8mg |
Draslík | 78,4mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 44,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 12% (konzumní), Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mornay omáčka postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve v menším hrnci necháme rozpustit máslo, poté k němu přidáme mouku a odstavíme, za stálého míchání přiléváme studené mléko. |
2 | Do vzniklé směsi přimícháme sůl, pepř a muškátový oříšek, dáme opět na sporák a zakryté vaříme zhruba 15 minut. |
3 | Nakonec vmícháme sýr, smetanu a žloutek z vajec. Omáčka zhoustne a je připravena k servírování. |
Poznámka
Omáčka se hodí k masům a rybám.