Telecí ledvinky s hořčičnou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí ledvinky s hořčičnou omáčkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54171 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 polévková lžíce | Hořčice |
2 cl | Martell cognac |
50 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
3 ks | Šalotka |
125 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
500 g | Telecí ledviny |
4 polévková lžíce | Víno bílé |
125 ml | Vývar telecí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 485,6mg |
Draslík | 776,5mg |
Vláknina | 398,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Rozmarýn čerstvý, Šalotka, Sůl, Telecí ledviny, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Martell cognac, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Vývar telecí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí ledvinky s hořčičnou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a osušíme ledvinky a osolíme je a opepříme. V hluboké pánvi si rozehřejeme polovinu másla a na něm orestujeme ledvinky ze všech stran, dokud na nich nevznikne tenká kůrka. Ztlumíme teplotu a ještě 10 minut dopékáme a během pečení stále mícháme a obracíme. |
2 | Oloupeme šalotky a nasekáme je nadrobno. V další pánvi rozehřejeme zbylé máslo a necháme na něm zesklovatět šalotky. Zalijeme vývarem a smetanou. Vaříme, než směs zhoustne. |
3 | Ledvinky přelijeme koňakem a flambujeme. Poté je vyndáme a zabalíme do alobalu. Z pánve slijeme přebytečný tuk, výpek zalijeme vínem a spolu s hořčicí přidáme ke smetanové omáčce. Provaříme. Vmícháme nasekaný rozmarýn, osolíme a opepříme. |
4 | Pokrájíme ledvinky a vložíme je do omáčky. Podáváme. |
Poznámka
Vpichem zjistíme, jsou-li ledvinky hotové. Pokud z nich teče narůžovělá šťáva, jsou přesně akorát, uvnitř totiž musí zůstat narůžovělé.