Kotlík z vařené cizrny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 495 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kotlík z vařené cizrny
Celkový čas: | 495 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 360 minut |
Doba vaření: | 135 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54273 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
250 g | Cizrna |
2 ks | Cuketa |
200 g | Fazolové lusky zelené |
1 špetka | Koriandr mletý |
1 ks | Lilek |
1 kávová lžička | Máta |
1 špetka | Nové koření mleté |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
1 špetka | Šafrán |
1 špetka | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 472,5mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 41,4mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cuketa, Fazolové lusky zelené, Koriandr mletý, Lilek, Máta, Paprika červená, Pepř cayenský, Rajčata, Skořice mletá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cizrna, Nové koření mleté, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kotlík z vařené cizrny postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vlijeme 1,5 litru vody a cizrnu máčíme šest hodin. Poté ji vaříme do měkka 1,5 hodiny. Vodu slijeme a odložíme stranou, cizrnu necháme na sítu okapat. |
2 | Oloupeme cibuli i česnek, nasekáme na drobno, u lilku a cukety odkrojíme konec a nakrájíme na je kostky. Omyjeme papriku, rozpůlíme, odstraníme bílé žebroví a semínka. Ve vroucí vodě spaříme rajčata, oloupeme z nich slupku, rozkrájíme na čtvrtiny a odstraníme semínka. Fazole omyjeme, odkrojíme z nich oba konce, pokrájíme na kousky. |
3 | Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme ho, necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Vmícháme zbytek zeleniny a cizrnu, kterou jsme nechali na sítu okapat. Opečeme na oleji, osolíme, opepříme a přidáme nové koření, skořici, koriandr. cayenský pepř, šafrán. Přilijeme 2 dl vody, kterou jsme si ponechali z vaření cizrny. Zakryjeme a vaříme 25 minut. |
4 | Přidáme nasekanou mátu a petrželku. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Můžeme servírovat s jogurtem nebo ovčím sýrem.