Čokoládová barevná bomba - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládová barevná bomba
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 54507 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová kůra |
80 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
7 g | Kypřicí prášek do pečiva |
650 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na Náplň | |
100 g | Čokoláda bílá |
100 g | Čokoláda hořká |
100 g | Čokoláda mléčná |
100 g | Lupínky kokosové |
100 g | Malibu |
300 g | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 149,3mg |
Draslík | 222,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 157,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Čokoláda bílá, Čokoláda hořká, Čokoláda mléčná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mouka pšeničná hladká T 650, Lupínky kokosové, Malibu, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládová barevná bomba postup přípravy receptu:
1 | Žloutky dáme do misky, přidáme 40 g cukru a vyšleháme na hustou pěnu. Z bílku, cukru a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu zlehka přimícháme pěnu ze žloutků, postupně vmícháme prosátou mouku, spolu s kypřicím práškem a jemně nastrouhanou citronovou kůru. |
2 | Plech vyložíme pečicím papírem, vlijeme těsto a rozetřeme ho po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby, při 200stupňové teplotě pečeme 8-10 minut. Upečený korpus i s papírem vybereme z plechu, necháme vychladnout, těsto posypeme moukou. Položíme na utěrku a opatrně sundáme papír. Z korpusu vykrojíme kruh o velikosti dortové pečicí formy. Zbylý korpus nakrájíme na kousky. |
3 | Smetanu rozdělíme do dvou kastrůlku, Do jedné půlky smetany vložíme na kousky nalámanou bílou čokoládu, do druhé půlky smetany dáme mléčnou čokoládu. Smetanu s čokoládami vaříme za stálého míchání tak dlouho, aby se obě čokolády rozpustily. Čokolády vložíme do lednice na celou noc. Následovně vyšleháme na bílý a čokoládový krém. |
4 | Dortovou formu vyložíme alobalem. Na alobal vlijeme bílou čokoládu, na ní naskládáme kousky nakrájeného korpusu, který pokapeme likérem. Následovně vlijeme tmavou čokoládu, kterou přiklopíme kruhem z korpusu. Naplněnou dortovou formu dáme do lednice vychladnout a ztuhnout, nejméně na 2 hodiny. |
5 | Pomocí alobalu vyklopíme moučník z formy. Bílý krém který bude tvořit povrch, posypeme kokosovými lupínky a posypeme hrubě nastrouhanou čokoládou. Nakrájíme na úhledné porce, které podáváme na jednotlivých dezertních talířcích. |