Recept

Lokše s medovou omáčkou a domácími škvarky

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 54614

Ingredience

Škvarky
0,4 dl Mléko plnotučné
400 g Sádlo syrové
0,5 kávová lžička Sůl
Medová omáčka
2 ks Chilli paprička
1,5 dl Med včelí
3 polévková lžíce Ocet vinný
3 polévková lžíce Protlak rajčatový
1 ks Rajčata
2 stroužek Česnek
0,1 g Šafrán
Lokše
500 g Brambory
130 g Mouka polohrubá
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
1 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
7 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

32% Kalorie 629 kcal
Kilojoule 2 632kJ
11% Sacharidy 39 g
68% Tuky 51 g
8% Sodík 167 mg
9% Bílkoviny 5 g

Lokše s medovou omáčkou a domácími škvarky postup přípravy receptu:

1

Nejdříve připravíme domácí škvarky: syrové očištěné sádlo pokrájíme na kostičky přibližně 1,5 x 1,5 cm (mohou být i o něco větší). Sádlo vložíme do hrnce se silným dnem a za častého promíchání je pod poklicí vysmažíme do zlatova. Průběžně odebíráme naběračkou vyškvařené sádlo, které dáme do sklenice. Když jsou škvarky zlatavé, přilijeme k nim 0,4 dl mléka. Provádějme to opatrně, protože škvařící sádlo prská. Vyškvařené škvarky slijeme ze sádla přes síto, lehce je přitlačíme vidličkou a necháme okapat.

2

Poté připravíme medovou omáčku: 2 chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je nadrobno. Větší rajče omyjeme, spaříme vařící vodou a oloupeme ho, pokrájené zbavíme semínek. Do rendlíku dáme med, který mírně ohřejeme, aby byl tekutý. Přidáme chilli papričky, vinný ocet, rajčatový protlak, rajče, prolisovaný česnek a šafrán. Tyčovým mixérem směs rozmixujeme do hladka. Omáčku dáme vychladit.

3

Brambory dobře omyjeme, vložíme do hrnce se 7 dl vody a uvaříme je do měkka. Vaříme 20 minut, poté scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Nastrouhané brambory na pomoučeném vále (2 lžíce hladká mouka) zpracujeme se solí a polohrubou moukou. Těsto musí být vláčné a hladké. Rozválíme ho na placku silnou přibližně 3 mm a vykrajujeme z něj formičkou malé placky o průměru přibližně 5 - 6 cm.

4

Lokše upečeme nasucho v rozpálené teflonové pánvi z každé strany do zlatova.

5

Upečené lokše podávame tak, že mezi ně v několika vrstvách vložíme škvarky. Servírujeme k nim (zvlášť v misce) vychlazenou medovou omáčku.

Poznámka

Servírujeme teplé.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept