Babičina škvarková pomazánka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Babičina škvarková pomazánka
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54675 |
Kategorie: | Pomazánky |
Ingredience
2 ks | Cibulka jarní |
3 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Šalotka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
120 g | Vepřové maso pečené |
500 g | Vepřové škvarky |
4 dl | Voda pitná |
Domácí vepřové škvarky | |
---|---|
4 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
1 kg | Sádlo syrové |
Babičina škvarková pomazánka | |
700 g | Chléb celozrnný žitný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 225,0mg |
Draslík | 365,6mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 717,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,3mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Šalotka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Sádlo syrové, Chléb celozrnný žitný mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice plnotučná, Pepř černý mletý, Vepřové maso pečené, Vepřové škvarky, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Babičina škvarková pomazánka postup přípravy receptu:
1 | Vysmažíme nejdříve domácí vepřové škvarky: vepřové syrové sádlo očistíme nožem. Pokrájíme na kostičky přibližně 1.5 x 1.5 cm. Pokrájené sádlo dáme do hrnce (nebo hluboké větší pánve) s těžkým dnem. Přilijeme 0.5- 1.7 dl vody. Sádlo za častého promíchání smažíme při střední teplotě pod poklicí. Kostičky sádla se musí vyškařit na zlaté škvarky. |
2 | Jakmile je už dostatek vyškvařeného sádla a škvarky "plavou" v sádle, můžeme průběžně naběračkou sádlo odebírat. Ke konci smažení do sádla se škvarky přilijeme mléko. Poté sádlo scedíme, nalijeme do keramického džbánu s víkem nebo zavařovací sklenice. Sádlo odložíme, využijeme je jinak. Zlaté škvarky v sítu mírně pomačkáme vidličkou a necháme okapat. |
3 | Do rendlíku dáme 2 vejce s 3-4 dl vody a vejce uvaříme natvrdo. Vaříme 9-10 minut. Poté je zchladíme a oloupeme. Domácí škvarky, pečené vepřové maso a vejce pomeleme na masovém strojku. Vše v míse promícháme se solí, pepřem a plnotučnou hořčicí. Očištěné šalotky a jarní cibulku omyjeme. Šalotku pokrájíme najemno a přimícháme ji do pomazánky. Zelenou cibulku nakrájíme na tenké plátky. |
4 | Chleby namažeme škvarkovou pomazánkou, ozdobíme je jarní cibulkou a podáváme. |
Poznámka
Škvarkovou pomazánku můžeme dochucovat různým kořením podle vlastní fantazie a chuti. Například: nakrájenými sladkokyselými okurkami, kmínem, chilli papričkou, majoránkou atd.