Telecí kližka s bylinkovou nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí kližka s bylinkovou nádivkou
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54751 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
700 g | Telecí kližka |
Na potření masa | |
---|---|
1,5 polévková lžíce | Hořčice |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
Kuřecí fáš | |
3 polévková lžíce | Bazalka |
80 g | Celer bulvový |
5 cl | Koňak |
80 g | Kuřecí prsa |
80 g | Kuřecí stehna |
2 polévková lžíce | Meduňka |
80 g | Mrkev kořen |
70 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
5 cl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
4 dl | Voda pitná |
Ingredience k pečení masa | |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
4 ks | Cibule |
0,5 dl | Olej olivový |
50 g | Protlak rajčatový |
4 ks | Rajčata |
2 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2 dl | Víno červené |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 235,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 194,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Bazalka, Celer bulvový, Kuřecí stehna, Petržel kořen, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cibule, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Tymián čerstvý, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Pepř černý mletý, Kuřecí prsa, Meduňka, Mrkev kořen, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Celer - nať, Olej olivový, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kližka, Koňak nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí kližka s bylinkovou nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme kuřecí fáš: omyté a osušené kuřecí maso ze stehen a prsou pokrájíme na malé kousky a dáme do mixéru. Přidáme ještě vejce, sůl, smetanu a 5 cl koňaku. Vše rozmixujeme na menší kousky, |
2 | přimícháme omyté a nadrobno pokrájené bylinky: bazalku, meduňku a zelenou petrželku. Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na tenké proužky. V rendlíku si přivedeme k varu 4 dl vody a zeleninu povaříme asi 2-3 minuty. scedíme ji, v misce ji rozmačkáme vidličkou a přimícháme do fáše. |
3 | Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Snítky rozmarýnu, celeru a tymiánu omyjeme a svážeme nití. Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme, poté je nakrájíme na osminky. |
4 | Telecí omytou a osušenou kližku ostrým nožem rozřízneme tak, že z kližky utvoříme plát. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Potom po celém plátu rozetřeme fáš a plát masa stočíme do rolády. Pevně maso převážeme provázkem - utvoříme váleček. |
5 | V zapékací míse rozpálíme olej a maso z každé strany orestujeme dozlatova (přibližně 2-3 minuty z každé strany). K masu přidáme cibuli a společně ji restujeme s masem další 3-4 minuty. Přimícháme rajský protlak, červené víno, rajčata, svazek bylinek a vodu. Mísu zakryjeme a dáme do předehřáté trouby na 210°C. Maso pečeme přibližně 1.5 hodiny, během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem. |
6 | Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek a nakrájíme na plátky. |
7 | Plátky masa na talířích přelijeme výpekem a servírujeme. |
Poznámka
K telecí plněné kližce podáváme pečené brambory.