Bezlepkové základní kynuté těsto na koláče, buchty, záviny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bezlepkové základní kynuté těsto na koláče, buchty, záviny
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 55487 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
22 g | Droždí |
1 dl | Mléko plnotučné |
Přísady do těsta | |
100 g | Cukr krupice |
1,5 dl | Mléko plnotučné |
400 g | Mouka bezlepková Mantler |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na posypání | |
1 polévková lžíce | Mouka bezlepková Mantler |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 104g |
---|---|
Cholesterol | 283,9mg |
Draslík | 168,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 388,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Cukr krupice, Olej slunečnicový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mléko plnotučné, Mouka bezlepková Mantler, Mouka bezlepková Mantler mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bezlepkové základní kynuté těsto na koláče, buchty, záviny postup přípravy receptu:
1 | V misce připravíme kvásek: do 1 dl vlahého mléka rozdrobíme 22 g kvasnic a přimícháme 1 lžičku cukru, kvásek necháme vzejít. |
2 | Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku zn. Mantler, přidáme 80 - 100 g cukru, 3 žloutky, 1,5 dl vlahého mléka, lžíci oleje a špetku soli. Přidáme kvásek, těsto důkladně propracujeme. Mělo by být hladké, vláčné a polotuhé. |
3 | Těsto posypeme lžící bezlepkové mouku Mantler, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 30 minut v teple vykynout. Vykynuté těsto dále zpracujeme podle toho, co zrovna budeme chtít upéct. Těsto se hodí na buchty, záviny, koláče, hřebeny, pletýnky aj. |
Poznámka
Výrobky z kynutého těsta pečeme při 180°C přibližně 30 minut (podle velikosti).