Ovocný koláč ze smetanového těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ovocný koláč ze smetanového těsta
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 56254 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na 1. těsto | |
---|---|
2 polévková lžíce | Citronová kůra |
60 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
160 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na 2. těsto | |
400 g | Broskve |
100 g | Cukr krupice |
30 g | Cukr moučkový |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Mouka polohrubá |
100 g | Ořechy vlašské |
200 g | Smetana 33% (šlehačka) |
7 ks | Vaječný bílek slepičí |
7 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 187,2mg |
Draslík | 235,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Broskve, Cukr krupice, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka polohrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ovocný koláč ze smetanového těsta postup přípravy receptu:
1 | Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky a dáme do vhodné misky. Utřeme spolu s moučkovým i vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, solí a žloutky do pěny. Potom přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem. Rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie, v lednici necháme 30 minut zchladit a ztuhnout. |
2 | Zchlazené těsto vyválíme na velikost pečicího plechu. Pomocí válečku těsto přeložíme na plech, vidličkou propícháme a vložíme do předehřáté trouby. Při 200stupňové teplotě pečeme 15 minut. |
3 | Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Z bílků i cukru vyšleháme tuhý sníh, všleháme žloutky a zlehka smícháme s vyšlehanou šlehačkou. Nakonec pomalu vsypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a zlehka promícháme. Hotové těsto naneseme na předpečený korpus. Na povrch těsta poklademe čtvrtkami nakrájených broskví, posypeme nahrubo pomletými ořechy. Naplněný plech opět vložíme do teplé trouby, při 180tistupňové teplotě koláč dopečeme ještě 30 minut. |
4 | Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout na plechu. Posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné čtverce. |
Poznámka
Podáváme jako studený moučník.