Kyjevské karbanátky se zadělávaným květákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kyjevské karbanátky se zadělávaným květákem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57171 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
600 g | Květák |
100 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká |
5 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kg | Slepice |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
3 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 l | Voda pitná |
150 ml | Zakysaná smetana |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 330,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 82,2mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kopr čerstvý, Květák, Olej rostlinný, Slepice, Strouhanka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Petržel - nať, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kyjevské karbanátky se zadělávaným květákem postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou slepici vykostíme, maso nakrájíme a umeleme. Do vlažného mléka namočíme nakrájené žemle, po 5 minutách je mírně vymačkáme, přidáme k mletému masu a ještě jednou spolu umeleme. |
2 | K masu se žemlí přilijeme 60 g rozpuštěného másla, přidáme sekanou petrželku, osolíme a dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji trochou strouhanky. Masovou směs v misce zakryjeme a asi na 45 minut dáme do lednice odležet. |
3 | Mezitím připravíme zadělávaný květák. Očištěný a omytý malý květák povaříme odkrytý 20 minut ve slané vodě, scedíme a rozdělíme na růžičky. |
4 | V kastrolu si ze 40 g másla a 30 g hladké bílé mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme ji teplým vývarem z květáku, osolíme, přidáme lžičku cukru, nasekaný kopr a asi 10 minut povaříme. Těsně před koncem vaření zjemníme omáčku žloutkem, rozmíchaným ve 150 ml zakysané smetany. Do omáčky vložíme připravený květák, necháme přejít var a odstavíme. |
5 | Masovou směs vyndáme z lednice a utvoříme z ní nevelké podlouhlé karbanátky, které obalíme ve strouhance. Osmažíme je po obou stranách v rozpáleném oleji dorůžova. |
6 | Karbanátky podáváme dohromady se zadělávaným květákem. |