Jehněčí pečeně se smetanovou kávou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí pečeně se smetanovou kávou
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57502 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Pečené maso | |
---|---|
2 ks | Cibule |
1,5 kg | Jehněčí kýta |
2 ks | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Smetanová káva | |
2 kávová lžička | Káva zrnková |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl | Voda pitná |
Šťáva | |
2,5 dl | Masový vývar |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Na ozdobu | |
150 g | Houby nakládané |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 209,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,8mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Jehněčí kýta, Olej slunečnicový, Sůl, Voda pitná, Voda pitná, Sůl, Houby nakládané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Káva zrnková, Smetana 33% (šlehačka), Masový vývar, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí pečeně se smetanovou kávou postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme mrkev a cibule. Zeleninu pokrájíme na plátky. |
2 | Jehněčí pečeni (kýtu bez kosti) dobře odblaníme, omyjeme vařící vodou, poté studenou vodou a osušíme. Maso osolíme. |
3 | V zapékací míse rozpálíme olej a maso v celku zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Přidáme pokrájenou zeleninu, podlijeme vývarem, mísu zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu. Během té doby maso poléváme výpekem a obracíme. |
4 | Uvaříme zrnkovou kávu: v hrnečku 2 lžičky zrnkové kávy zalijeme 2 dl vařící vody, zakryjeme ji pokličkou a necháme několik minut vyluhovat. Kávu přecedíme a přilejeme do ni 0.5 dl smetany. Poloměkké maso přelijeme kávou a pečeme doměkka přibližně 35-45 minut. Maso několikrát ještě polijeme výpekem. |
5 | Upečené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme teplé. Výpek vydusíme na tuk, přimícháme hladkou mouku a osmažíme ji. Přilijeme za stálého míchání studený masový vývar a štávu povaříme asi 10 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem. Štávu rozmixujeme dohladka nebo přecedíme přes síto. |
6 | Teplou pečeni pokrájíme na plátky, dáme je na talíře, ozdobíme snítkami petrželky, k masu přiložíme nakládané sladkokyselé hříbky a servírujeme. |
7 | Štávu k masu podáváme zvlášť v omáčníku. |
Poznámka
Vhodnou přílohou jsou malé opékané brambůrky s pečenými rajčaty.