Telecí závitky s petrželkovým máslem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí závitky s petrželkovým máslem
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 57536 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Petrželkové máslo | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
70 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl |
Závitky | |
2 ks | Cibule |
4 dl | Hovězí vývar základní |
2 ks | Karotka |
60 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 kávová lžička | Sůl |
700 g | Telecí kýta |
Omáčka | |
1 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 216,8mg |
Draslík | 932,4mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Sůl, Cibule, Hovězí vývar základní, Karotka, Pepř bílý, Sůl, Telecí kýta, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Maizena - kukuřičný škrob, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí závitky s petrželkovým máslem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si petrželkové máslo: Do misky dáme změklé máslo. Petrželovou nať omyjeme a velmi drobně pokrájíme. K máslu přidáme sůl, citrónovou šťávu a vymícháme ho do pěny, poté zamícháme petrželku. |
2 | Telecí kýtu odblaníme, omyjeme, osušíme a přes vlákno nakrájíme 4 plátky silné asi 1-1,5 cm. Maso mírně naklepeme, osolíme a posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem. Plátky potřeme petrželkovým máslem, těsně zavineme do závitků a převážeme nití (hlavně i boční okraje). |
3 | Očištěnou cibuli s karotkou nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno poklademe plátky cibule a karotky. Na ně položíme závitky a vložíme je do předehřáté trouby na 240°C. Z prudka je opečeme z každé strany dozlatova. Poté je zalijeme hovězím vývarem, zakryjeme a dusíme při 170°C-180°C přibližně 60-80 minut doměkka. |
4 | Měkké závitky vyjmeme, odstraníme z nich opatrně nitě a odložíme do teplé mísy, abychom je uchovali teplé. V misce si rozmícháme dohladka Maizenu ve smetaně. Výpek přelijeme připravenou smetanou a pomalu, za stálého míchání, povaříme 1 minutu a dochutíme solí. K závitkům na talíři přilijeme omáčku se zeleninou a hned servírujeme. |
Poznámka
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo kynuté knedlíky. K závitkům podáváme salát z čerstvé zeleniny (např.: okurkový, rajčatový).