Šči s hlávkovým zelím a pohankou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šči s hlávkovým zelím a pohankou
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57628 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
100 g | Houby nakládané |
2 polévková lžíce | Houby sušené |
750 g | Hovězí maso přední |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
3 kávová lžička | Majoránka |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
8 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Pohanka |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
3,5 l | Voda pitná |
200 ml | Zakysaná smetana |
1,5 kg | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 101,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 133,1mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Houby nakládané, Hovězí maso přední, Kopr čerstvý, Majoránka, Pepř černý celý, Petržel kořen, Pohanka, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Houby sušené, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šči s hlávkovým zelím a pohankou postup přípravy receptu:
1 | Hovězí maso, celou neoloupanou cibuli, půlku velké mrkve, petržele a malého celeru zalijeme ve velkém hrnci 2 litry vody a dáme vařit. Po hodině a půl vývar osolíme a vaříme dále. Když maso změkne, vývar procedíme. |
2 | Mezitím dáme vařit v 0,5 l vody předem namočené a na kousky nakrájené sušené houby spolu se dvěma lžícemi pohanky. Když houby změknou, přidáme lžíci másla a vše vlijeme do masového vývaru. |
3 | Do tohoto základu vložíme nakrouhané spařené hlávkové zelí, na kousky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou druhou půlku mrkve petržele a celeru, zelenou petrželkou a celerovou natí a okořeníme majoránkou, bobkovým listem a celým pepřem. Polévku osolíme, vaříme ještě 20 minut, pak ji sundáme z ohně, přidáme prolisovaný česnek se sekaným koprem, zakryjeme pokličkou a necháme v teple 15 minut ustát. |
4 | Před podáním přidáme do polévky pokrájené nakládané houby, šlehačku a zakysanou smetanu. |