Bramborová polévka s batáty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborová polévka s batáty
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Kolmanova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (32%) |
ID receptu: | 58066 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
300 g | Brambory |
200 g | Brambory sladké (Batáty) |
150 g | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
120 g | Cibule |
20 g | Majoránka |
20 g | Máslo čerstvé |
120 ml | Mléko polotučné |
100 g | Mrkev kořen |
25 g | Olej slunečnicový |
1 g | Pepř černý mletý |
100 g | Pórek |
70 g | Smetana 33% (šlehačka) |
8 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
700 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 25,9mg |
Draslík | 964,2mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,3mg |
Vitamín E | 4,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Brambory sladké (Batáty), Celer bulvový, Česnek, Cibule, Majoránka, Olej slunečnicový, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborová polévka s batáty postup přípravy receptu:
1 | Brambory a batáty oškrábeme, nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, pórek podélně rozřízneme a nakrájíme na nudličky, celer s mrkví nastrouháme nahrubo, majoránku posekáme najemno, česnek prolisujeme. |
2 | V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli s česnekem, osmahneme, přidáme brambory, batáty, orestujeme, podlijeme bílým vínem, provaříme, přilijeme vývar a vaříme asi 15 minut. Mezitím v pánvi rozpálíme olej a osmažíme na něm celer, mrkev a pórek. Brambory s batáty ve vývaru rozmixujeme, přilijeme mléko, přivedeme téměř k varu, ale již nevaříme. Přimícháme majoránku, lehce ušlehanou smetanu, polévku rozdělíme do talířů a posypeme osmaženou zeleninou z pánve. |