Špagety se zelenou špaldou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špagety se zelenou špaldou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61108 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 polévková lžíce | Bazalka |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Oregano sušené |
1 špetka | Pepř černý mletý |
800 g | Rajčata loupaná celá |
500 g | Špagety, Makarony vařené |
100 g | Špalda zelená |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 ml | Víno červené veganské |
500 ml | Vývar zeleninový |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 2,3mg |
Draslík | 292,9mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 91,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,2mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Oregano sušené, Špagety, Makarony vařené, Sůl, Cukr třtinový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rajčata loupaná celá, Špalda zelená, Víno červené veganské nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Špagety se zelenou špaldou postup přípravy receptu:
1 | Nasekaná zrnka zelené špaldy nasucho orestujeme v hrnci, aby začala pouštět barvu. Potom je zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a pod pokličkou necháme stát 1 hodinu. |
2 | Ve velké pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nasekanou cibuli a česnek. Přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájený řapíkatý celer. Vše restujeme asi 2 minuty. Přidáme připravenou špaldu, zlehka opečeme, vmícháme rajčatový protlak s cukrem a necháme mírně zkaramelizovat. Vše zalijeme vínem, přivedeme znovu k varu, přidáme rajčata a oregano. Zvolna povaříme asi 30 minut. Nakonec vmícháme nasekanou bazalku, osolíme, opepříme a ihned podáváme s vařenými špagetami. |
Poznámka
Pokud připravujeme špagety pro děti, víno nahradíme vodou s trochou hroznové šťávy.