Pečená dýňová pochoutka se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená dýňová pochoutka se sýrem
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61120 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
250 g | Anglická slanina |
2 stroužek | Česnek |
2 špetka | Chilli koření mleté |
2 ks | Cibule |
3 kg | Dýně Hokkaidó |
30 g | Máslo čerstvé |
50 ml | Olej slunečnicový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
80 g | Špek |
200 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
260 g | Sýr Eidam cihla 30% |
300 ml | Smetana jihočeská trvanlivá31% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 34,3mg |
Draslík | 194,7mg |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 75,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,7mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Olej slunečnicový, Šalvěj čerstvá, Strouhanka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Dýně Hokkaidó, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Sýr Eidam cihla 30%, Smetana jihočeská trvanlivá31% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Špek nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená dýňová pochoutka se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Z omyté a osušené dýně seřízneme vršek, přibližně v poslední horní třetině. Vršek pak použijeme místo pokličky. Z dýně lžicí vydlabeme semínka a vlákna, pak ji položíme na větší čtverec alobalu, předtím spodek pod dýní potřeme olejem. Troubu předehřejeme na 190°C. |
2 | Anglickou slaninu, špek a cibuli pokrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a dva větší stroužky prolisujeme. Omytou petrželovou nať a čerstvé šalvějové lístky pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle. |
3 | V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme slaninu se špekem, jakmile se začne smažit, přidáme cibuli a vše orestujeme dorůžova. Přimícháme strouhanku, pak pánev odstavíme z plotny a když směs mírně vychladne, přimícháme petrželku, šalvěj, česnek a sýr. Směs dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí, chilli a znovu promíchanou směs vložíme do vydlabané dýně. Přilijeme smetanu, vidličkou směs propícháme, aby se smetana vsákla. Dýni poté zakryjeme vrškem, celou dýni potřeme olejem a zabalíme do alobalu. Dáme ji na plech a pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 2 hodiny. |
4 | Upečenou dýni rozbalíme, pokrájíme na porce a podáváme. |
Poznámka
K dýni můžeme podávat hlávkový salát s citrónovou zálivkou a čerstvý chléb.