Suflé - nadýchaný vanilkový krém - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Suflé - nadýchaný vanilkový krém
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61493 |
Kategorie: | Krémy |
Ingredience
Krém | |
---|---|
70 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
170 ml | Mléko plnotučné |
25 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Tresť vanilková |
9 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
1 polévková lžíce | Cukr moučka |
1 kávová lžička | Cukr vanilka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 556,3mg |
Draslík | 175,3mg |
Vláknina | 393,8mg |
Vitamín A | 635,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 266,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Tresť vanilková, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Suflé - nadýchaný vanilkový krém postup přípravy receptu:
1 | 5 čerstvých vajec rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Bílky by měly mít pokojovou teplotu. Troubu si předehřejeme na 200°C. |
2 | Příprava krému: v rendlíku promícháme dohladka prosátou hladkou mouku s 1dl mléka. Pak rendlík postavíme na plotnu, jakmile za stálého míchání se směs ohřeje, přidáme 70ml mléka a 70g cukru. Při mírné teplotě stále mícháme, do doby až směs zhoustne a začne se vařit. Hned rendlík odstavíme z plotny a přibližně ještě 2 minuty budeme míchat. Postupně do vychladlé směsi zašleháme 4 celá vejce a vanilkový extrakt. |
3 | Bílky vyšleháme v kovové míse na tuhý sníh, v polovině šlehání přidáme do bílků (kvůli tuhosti) 1 lžíci moučkového cukru. Poté do připraveného krému opatrně přimícháme 1 lžíci sněhu a postupně budeme sníh přidávat a zamíchávat do krému gumovou stěrkou. |
4 | Formičky na "suflé" naplníme jen do 2/3, poklademe je na plech a dáme do truby. Troubu snížíme na 190°C. Krém pečeme 20 minut, poté povrch krému posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a pečeme dalších 15 minut. Jakmile formičky s vanilkovým krémem vyndáme z trouby - ihned suflé podáváme, protože za 5 minut nadýchaný krém klesne. |
Poznámka
Na pečení "suflé" se nejvíce hodí kulaté kovové formičky. Vždy rozehřejeme troubu na 200°C, pak snížíme na 190°C.