Recept

Francouzská piškotová cihla

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61527

Ingredience

500 g Jahody zahradní
2 polévková lžíce Čokoláda hořká
Na vytření a vysypání formy
1 polévková lžíce Mouka polohrubá
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
0,5 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
Těsto
120 g Cukr moučkový
120 g Mouka pšeničná hladká T 650
55 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
0,5 kávová lžička Tresť vanilková
4 ks Vejce slepičí
Ochucená šlehačka
3 polévková lžíce Cukr moučkový
1 polévková lžíce Koňak vaječný
500 ml Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Tresť vanilková

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 485 kcal
Kilojoule 2 030kJ
11% Sacharidy 40 g
45% Tuky 33 g
4% Sodík 71 mg
13% Bílkoviny 7 g

Francouzská piškotová cihla postup přípravy receptu:

1

Dortovou formu vytřeme olejem, pečlivě dno i boky vyložíme pečícím papírem, který potřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

2

Čerstvé jahody omyjeme, odstraníme zelené okvětí a jahody necháme oschnout na utěrce. Troubu si předehřejeme na 180°C. Na plotnu připravíme hrnec s vodou, kterou ohřejeme. Do mísy rozklepneme vejce, které budou mít pokojovou teplotu. Pak mísu vložíme do hrnce s teplou vodou a za stálého šlehání (asi 10-12 minut) k vejcím přisypáváme postupně moučkový cukr - voda se ale nesmí vařit, vejce s cukrem vyšleháme metličkou na krém. Hrnec odstavíme z plotny, mísu vyjmeme z hrnce a do vaječného krému přimícháme vanilkový extrakt. Stále budeme krém míchat, dokud nevychladne.

3

Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli. Mouku pomyslně rozdělíme na třetiny. 2/3 mouky smícháme s 2/3 krému. Do zbývajícího krému přimícháme přepuštěné máslo a postupně zbylou mouku. Pak vše spojíme a dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy. Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 30-35 minut dozlatova. Když se těsto odděluje od stěny formy, bude upečené. Upečený piškot necháme vychladnout, pak odstraníme boky formy.

4

Připravíme si ochucenou šlehačku: smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku tak, že postupně v průběhu šlehání přidáme 3 lžíce moučkového cukru, vanilkový extrakt a vaječný likér. Šlehačka musí být tuhá.

5

Vychladlý piškot podélně rozřízneme. Na spodní polovinu naneseme 1/3 šlehačky, na ní poklademe na polovičky pokrájené jahody. Na jahody naneseme 2/3 šlehačky, kterou zakryjeme druhou polovinou piškotu. Povrch potřeme zbývající šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a piškot odložíme do lednice na 1-2 hodiny ztuhnout.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept