Moravská sladká omáčka z pravých švestek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Moravská sladká omáčka z pravých švestek
Moravská sladká omáčka z pravých švestek
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61686 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
2 špetka | Anýz mletý |
1 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
5 ks | Hřebíček |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
600 g | Švestky |
100 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 245,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 521,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anýz mletý, Cukr krupice, Hřebíček, Skořice mletá, Sůl, Švestky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Moravská sladká omáčka z pravých švestek postup přípravy receptu:
1 | Omyté zralé (až přezrálé) švestky rozpůlíme, vypeckujeme, pomeleme na masovém strojku (nebo pokrájíme na drobné kousky). Dáme je do kastrólu, přidáme k nim vodu, cukr, sůl, skořici, hřebíček a anýz. Pod pokličkou švestky za častého promíchání pomalu dusíme doměkka, až je z nich uvařená kašovitá omáčka. |
2 | Před koncem vaření vyjmeme koření, podle chuti omáčku dochutíme citrónovou šťávou, připadně i cukrem, propasírujeme ji přes síto a podáváme ji jako přílohu. |
Poznámka
Tuto sladkou pikantní omáčku nejvíce podáváme k teplému i studenému uzenému masu, nebo k pečené drůbeži (např. husa, kachna).