Žemlovka z vánočky podle Ládi Hrušky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žemlovka z vánočky podle Ládi Hrušky
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Láďa Hruška |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (37%) |
ID receptu: | 61993 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
60 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr skořicový |
4 ks | Jablka |
80 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
250 g | Tvaroh jemný |
400 g | Vánočka máslová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 96g |
---|---|
Cholesterol | 250,0mg |
Draslík | 335,0mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 714,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Jablka, Vánočka máslová mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žemlovka z vánočky podle Ládi Hrušky postup přípravy receptu:
1 | Vánočku nakrájíme na plátky silné asi 1 centimetr, jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V misce smícháme tvaroh s jogurtem. |
2 | Na dno zapékací misky vymazané asi čtvrtinou másla poskládáme plátky vánočky a zakapeme mlékem. Na plátky vánočky naneseme polovinu tvarohu s cukrem, na ni poskládáme polovinu plátků jablek a posypeme skořicovým cukrem. Vrstvení ještě jednou zopakujeme a jako vrchní vrstvu položíme plátky vánočky. Také poslední vrstvu pečiva zakapeme mlékem a navrch položíme zbylé máslo nakrájené na plátky. |
3 | Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne. |
Poznámka
Pro sváteční vzhled pokrmu a ozvláštnění chuti můžeme potřít žemlovku asi 10 minut před koncem pečení sněhem vyšlehaným ze 3 bílků, do kterého postupně zašleháme 5 lžic moučkového cukru, a dopečeme do růžova. Namísto vánočky můžeme použít také mazanec.
Recept jsem si vybrala pro jeho jednoduchost. Je rychlý a chutný. Akorát, že v popisu receptu je uvedeno, že se má tvaroh smíchat s jogurtem, který v ingrediencích chybí. Vzhledem k tomu, že jsem nevěděla jaký jogurt vybrat, tak jsem jogurt vynechala a smíchala tvaroh pouze s moučkovým cukrem. I tak byla žemlovka vynikající. Před dopečením jsem potřela žemlovku sněhem z bílků tak, jak je uvedeno v poznámce.