Pikantní polévka z máslové dýně s chilli - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní polévka z máslové dýně s chilli
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63098 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Brambory |
1 ks | Bujón bylinkový |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
500 g | Dýně |
2 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
50 ml | Smetana 12% (konzumní) |
3 špetka | Sůl |
2 polévková lžíce | Sýr Eidam cihla 30% |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 10,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 19g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,6mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Chilli paprička, Cibule, Dýně, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón bylinkový, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní), Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní polévka z máslové dýně s chilli postup přípravy receptu:
1 | Omytou máslovou dýni rozkrojíme, vydlabeme lžicí semínka i s vlákny. Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupanou a omytou bramboru rozkrájíme na malé kostky. Chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme též na kousky. Petrželovou nať pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky. |
2 | Do hrnce s 500ml vody dáme všechnu pokrájenou zeleninu, vodu přivedeme k varu, přidáme malou kostku zeleninového bujónu a bobkový list. Snížíme teplotu, hrnec zakryjeme a zeleninu budeme vařit 15-20 minut doměkka. Z uvařené zeleniny vyndáme bobkový list, přimícháme smetanu a dochutíme solí. Polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. |
3 | Do talířů dáme nastrouhaný tvrdý sýr, přelijeme ho horkou krémovou polévkou, ozdobíme petrželkou a hned podáváme. Dobrou chuť. |