Pastitsio z hovězího masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pastitsio z hovězího masa
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 63478 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
400 g | Hovězí maso mleté |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
450 g | Passata (drcená rajčata) |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Skořice mletá |
0,3 kávová lžička | Sůl |
120 g | Sýr Čedar |
150 ml | Víno bílé |
Na bešamel | |
---|---|
80 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Muškátový oříšek |
0,3 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na makarony | |
50 g | Máslo čerstvé |
0,3 kávová lžička | Sůl |
250 g | Těstoviny Ziti |
2 l | Voda pitná |
Na vymazání | |
20 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 283,1mg |
Draslík | 660,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 497,7mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,6mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 60,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Olej rostlinný, Skořice mletá, Sůl, Sýr Čedar, Víno bílé, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Passata (drcená rajčata), Pepř černý mletý, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Těstoviny Ziti, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pastitsio z hovězího masa postup přípravy receptu:
1 | Zapékací mísu vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 180 °C, sýr nastrouháme nahrubo. |
2 | Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji na oleji, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme. Poté vmícháme drcená loupaná rajčata, sůl, pepř, skořici, drobně posekanou petrželku, drcený česnek, lehce zarestujeme, vlijeme část vína a dobře promícháme. Na mírném plameni dusíme, až je maso měkké. V průběhu dušení podléváme vínem. |
3 | V mezičase uvaříme makarony a bešamel. |
4 | Makarony vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, až jsou ale dente. Poté scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy, vmícháme máslo a makarony přikryjeme. |
5 | Na bešamel rozpustíme máslo, do něhož vmícháme mouku a umícháme světlou jíšku. Do jíšky postupně zašleháme mléko, přidáme sůl a ustrouhaný muškátový oříšek. Na malém plameni stále mícháme, až se vytvoří hladká hustá kaše. Poté necháme bešamel zchladnout za občasného promíchání. Do zchladlého bešamelu pečlivě zamícháme rozšlehané vejce. |
6 | Do zapékací mísy vsypeme polovinu makarónů, na ně část sýra, poté masovou směs, kterou opět posypeme částí sýra, přesypeme druhou polovinou makarónů a zasypeme zbylým sýrem. Na závěr nalijeme bešamel. Zapékací mísou lehce potřásáme, aby se bešamel dostal až na dno. |
7 | Směs pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. |