Tradiční vídeňský řízek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 21 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tradiční vídeňský řízek
Celkový čas: | 21 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 6 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63907 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
150 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
600 g | Telecí kýta |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 284,7mg |
Draslík | 601,0mg |
Vláknina | 652,5mg |
Vitamín A | 141,2mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Strouhanka, Sůl, Telecí kýta, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tradiční vídeňský řízek postup přípravy receptu:
1 | Maso z telecí kýty, nejlépe z ořechu, nakrájíme nejprve na tloušťku asi 2 cm, ale nedokrojíme až do konce. Teprve druhý řez ve stejné tloušťce dokončíme tak, aby se maso oddělilo. Plátky masa rozevřeme jako knihu, opatrně je rozklepeme do tenka a nožem nakrojíme blanky, případně i okraje masa, aby se řízky během smažení nekroutily. |
2 | Maso z obou stran osolíme a potom obalíme v trojobalu: nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Přepuštěné máslo (to připravíme tak, že máslo zvolna zahříváme v kastrůlku, dokud se syrovátka neoddělí od tuku: syrovátka klesne ke dnu a nahoře zůstane jen čistý mléčný tuk) rozehřejeme v pánvi a řízky v něm z obou stran pozvolna smažíme dozlatova – asi 3 minuty z každé strany. Usmažené řízky vyjmeme na papírovou utěrku nebo ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. |
Poznámka
Podáváme s citronem a lehkým bramborovým salátem nebo bramborovou kaší, vhodný je i okurkový salát.