Topinamburová krémová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Topinamburová krémová polévka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63925 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 ks | Brambory |
100 g | Cibule |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
300 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
400 g | Topinambury |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
1 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 60,0mg |
Draslík | 220,7mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 24,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 107,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Topinambury, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Topinamburová krémová polévka postup přípravy receptu:
1 | Dobře očištěný topinambur nakrájíme na menší kousky. (Hlízy nemusíme loupat, stačí je pouze očistit kartáčkem pod tekoucí vodou. Můžeme je ale i oškrabat jako brambory.) Oloupanou cibuli najemno nakrájíme. |
2 | V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm topinambur spolu s cibulí a čerstvým tymiánem. Zalijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené menší brambory, které polévku ještě zahustí, takže nemusíme přidávat jíšku. Přilijeme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a opepříme. |
3 | Na závěr vše vymixujeme s čerstvým máslem a polévku přecedíme přes jemný cedník. Před podáváním znovu krátce promixujeme, aby polévka získala pěnovou konzistence. |
Poznámka
Můžeme podávat např. s ragú z uvařeného topinamburu, chřestu a cherry rajčátek.