Vařený marinovaný tuňák s cibulí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařený marinovaný tuňák s cibulí
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64377 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kg | Tuňák obecný |
Sůl na marinádu | |
---|---|
150 g | Sůl mořská |
Na vaření | |
1 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
5 ks | Nové koření celé |
5 ks | Pepř černý celý |
2,5 l | Voda pitná |
Zelenina | |
120 g | Cherry rajčata |
1 ks | Cibule červená |
2 polévková lžíce | Kapary |
4 ks | Kostkový led |
1 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
2 ks | Šalotka |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
200 ml | Voda pitná |
Na restování | |
1,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
Na pokapání | |
1,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 63,3mg |
Draslík | 630,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,2mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Tuňák obecný, Bobkový list, Česnek, Nové koření celé, Pepř černý celý, Voda pitná, Šalotka, Šalvěj čerstvá, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sůl mořská, Cibule červená, Kapary, Kostkový led, Oregano čerstvé, Olej olivový extra panenský, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cherry rajčata nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Vařený marinovaný tuňák s cibulí postup přípravy receptu:
1 | Omytý a osušený filet z tuňáka si 2 dny předem vařením naložíme do solné marinády. Hustě ho posypeme hrubou mořskou solí, zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do chladničky. Během té doby filet 2-4x obrátíme. |
2 | Než tuňáka začneme vařit, omyjeme ho pod tekoucí vodou a pak vložíme na 2 hodiny do hrnce se studenou vodou. Tu samou vodu i s tuňákem přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme 25-30 minut. K tuňáku do vody přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a stroužky česneku. Hrnec odstavíme z plotny a tuňáka necháme ve vodě vychladnout a odstát 3 hodiny. |
3 | Mezitím si před konečnou úpravou připravíme zeleninu: očistíme červenou cibuli a šalotky, nakrájíme je na kolečka, které dáme do misky s velmi studenou vodou (nebo si do ní přidáme kostky ledu). asi po 5 minutách cibuli scedíme z vody a necháme ji okapat. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, na něm si orestujeme dozlatova cibuli. Zlaté kroužky cibule rozložíme na servírovací mísu. Červená a žlutá cherry rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky. Omyté lístky šalvěje a oregána necháme osušit. |
4 | Maso z tuňáka nakrájíme na malé kousky, které dáme na připravenou cibulku. Poté tuňáka posypeme kapari, bylinkami, ozdobíme rajčátky, vše pokapeme olivovým olejem a podáváme. |