Vánoční polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční polévka
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 6996 |
Ingredience
500 g | Kapr obecný |
70 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový květ |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
120 g | Zelenina kořenová |
1 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 294,9mg |
Draslík | 442,1mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 254,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kapr obecný, Muškátový květ, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Zelenina kořenová, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční polévka postup přípravy receptu:
1 | Odstraníme z kapří hlavy žábry, omyjeme a vaříme ji i s ocasem v osolené vodě do změknutí. |
2 | Zhotovíme si světlou jíšku z másla a mouky. |
3 | Vývar z hlavy přecedíme, zahustíme jíškou a necháme opět asi 10 minut povařit. |
4 | Očištěnou a nastrouhanou zeleninu osmahneme na másle. Přidáme ji i s obraným masem z hlavy a drobně nakrájenými jikrami a mlíčím do vývaru. Znovu povaříme 10 minut. |
5 | Pak polévku ochutíme muškátovým květem a špetkou mletého pepře. |
6 | Polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka a dochutíme nasekanou petrželkou. |
7 | Polévku podáváme s opraženou houskou na másle nakrájenou na malé kostičky. |
Poznámka
Kořenová zelenina: mrkev, celer, petržel.