Střední východ Asie
Asijský střední východ je oblast s několika státy, které mají rozdílné zvyklosti i nábožentsví a vzhledem k tomu je kuchyně této oblasti poměrně rozmanitá. Najdeme zde kuchyni muslimskou a židovskou, ale vzhledem k stykům s ostatním světem jsou mnohá jídla ovlivněna například i kuchyní evropskou.
Státy středního východu Asie mají téměř všechny nějakou svoji typickou potravinu, některé se dokonce vyváží do celého světa. V Libanonu jsou to například olivy a rajčata, v Turecku fíky, Z Iráku se vyváží datle a Iránu rozinky.
Nejčastěji se zde připravuje jehněčí a kuřecí maso s různě upravenou rýží a v některých zemích i s bramborem, kukuřice, kuskus a bulgur. V Izraeli se v posledních letech připraují i ryby, v Gruzii mají známý šašlik a jako jedna z mála zemí této oblasti konzumují i vepřové maso.
Z mouky, jogurtu, vejce, kypřicího prášku a soli si vypracujeme hladké těsto, které vyválíme do kulatého plátu. Kolo podělíme na 8 výsečí. Mleté...
Jahody omyjeme a rozmixujeme ve vysoké míse s mlékem a s cukrem. Potom přidáme zmrzlinu, znovu promixujeme. Nápoj podáváme studený ve vysokých...
Listové těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme ho na čtverce 8 x 8 cm velké. Na čtverce těsta klademe náplň připravenou ze sýru, petrželky a...
Čerstvé krevetky dobře omyjeme a vaříme 10-15 minut. Po vychladnutí je očistíme od střívka. Připravíme si jíšku z mouky a másla (polovina dávky...
Droždí rozmícháme v 0,5 dl teplé vody. Mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj vlijeme vodu s droždím, přidáme sůl, moučkový cukr a...
Lilky vložíme do rozpálené trouby a necháme chvíli nahřát, aby jejich slupka změkla. Změklou slupku oloupeme. Oloupané lilky ihned omýváme vodou z...
Játra dobře opláchneme, odblaníme, nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Poté obalíme v mouce a osmažíme na oleji. Osmažená játra osolíme a...
Do mísy dáme hladkou mouku, ocet, sůl, uděláme do mouky důlek a pomalu budeme přilévat vlahou vodu a vidličkou promícháme těsto. Pak těsto...
Domácí nudle krátce osmažíme na rozehřátém másle. Zalijeme vývarem, promícháme a uvedeme k varu. Přidáme protlak z rajčat, sůl a pepř a vaříme do...