Máslový řízek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Máslový řízek
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 1485 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
1,5 dl | Hovězí vývar základní |
15 g | Máslo čerstvé |
3 dl | Mléko polotučné |
10 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Muškátový květ |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
30 g | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
400 g | Telecí plec |
0,5 ks | Vejce slepičí |
80 g | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 607,1mg |
---|---|
Cholesterol | 135,9mg |
Draslík | 349,4mg |
Vláknina | 443,4mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Hovězí vývar základní, Muškátový květ, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Telecí plec, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Máslový řízek postup přípravy receptu:
1 | Rozmáčíme ve studeném mléce žemle a pak je dobře vymačkáme. |
2 | Umelem najemno na masovém strojku telecí maso a vymačkané žemle. Přidáme vejce, koření, sůl, citronovou kůru a vše důkladně promícháme. |
3 | Z připraveného těsta vytvoříme oválné řízky, jednu stranu obalíme v mouce a vložíme do rozpáleného sádla. |
4 | Upečené řízky položíme na vyhřátý talíř. |
5 | Do zbývajícího sádla přidáme máslo, zasypeme moukou, lehce opražíme a zalijeme vlažným vývarem. Necháme povařit. Upečený řízek pak v této šťávě chvíli podusíme. |
Poznámka
Vhodnou přílohou je bramborová kaše a špenát.