Polentové řezy se zeleninovým ragú - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polentové řezy se zeleninovým ragú
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 15473 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
Ragú | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
200 g | Cuketa |
1 kávová lžička | Cukr moučkový |
1 ks | Lilek |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika žlutá |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Protlak rajčatový |
1 kávová lžička | Provensálské koření |
400 g | Rajčata |
1 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
Polentové řezy se zeleninovým ragú | |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
250 g | Polenta |
2 ks | Vejce slepičí |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 127,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 96,3mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cuketa, Cukr moučkový, Lilek, Paprika červená, Paprika žlutá, Rajčata, Šalotka, Sůl, Polenta, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Provensálské koření, Olej olivový, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polentové řezy se zeleninovým ragú postup přípravy receptu:
1 | Vývar přivedeme k varu, postupně do něj vmícháme kukuřičnou krupici. Přidáme 2 lžíce oleje, na mírném ohni vaříme za občasného míchání asi 20 minut. |
2 | Formu na nákyp vypláchneme studenou vodou, necháme okapat, ale nevysušujeme. Žloutky vmícháme do horké polenty, z bílků ušleháme pevný sníh, rovněž ho vmícháme do polenty. |
3 | Hmotu přendáme do formy, uhladíme, necháme 2 hodiny v chladu. |
4 | Na zeleninové ragú očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kousky. Česnek i šalotku nasekáme na drobno. V hrnci rozpálíme olej, šalotku smažíme asi 2 minuty, přidáme česnek, protlak, cukr, krátce podusíme. Přidáme zeleninu, 2 - 3 minuty dusíme, vmícháme kousky rajčat z konzervy a provensálské koření. Zakryjeme, za občasného promíchání vaříme asi 25 minut. Můžeme podlít troškou vody, osolíme, opepříme. |
5 | Vychladlou polentu rozkrájíme na 12 stejných dílů. Ve větší pánvi rozpálíme olej, řezy v něm opečeme do zlatova. Podáváme se zeleninovým ragú. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Polentu můžeme připravit i s dušenými žampióny.