Půlměsíce z křehkého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Půlměsíce z křehkého těsta
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 15839 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
130 g | Anglická slanina |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
250 g | Linecké (křehké) těsto |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 špetka | Sůl |
150 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 9,5mg |
Draslík | 83,0mg |
Vláknina | 649,7mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,3mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Celer řapíkatý, Cibule, Pepř cayenský, Sůl, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Linecké (křehké) těsto, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Půlměsíce z křehkého těsta postup přípravy receptu:
1 | Na pánvi rozpálíme olej a máslo, přidáme nasekanou cibuli a celer se slaninou nakrájenou na kostičky. Chvíly opékáme, pak přidáme žampióny nakrájené na plátky. Dusíme až se vypaří všechna tekutina. Osolíme, opepříme, přidáme protlak a nasekanou petrželku. |
2 | Křehké těsto vyválíme a vykrájíme 12 kruhů o průměru 10-12 cm. Na jednu polovinu kruhu dáme asi 1 lžíci houbové náplně. Okraje kruhů potřeme bílkem, pak kruhy přeložíme napůl a okraje pevně přitiskneme. |
3 | Žloutek rozmícháme s mlékem a potřeme jím horní plochu taštiček. Plech vytřeme máslem a taštičky na něj rozložíme. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut do zlatohněda. |
4 | Taštičky můžeme podávat teplé i studené. |