Omeleta se špenátem a bramborami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omeleta se špenátem a bramborami
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 15948 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
800 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
0,5 hrst | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 hrst | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Slunečnice - semena |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
400 g | Špenát listový čerstvý |
2 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
1,8 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 255,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,6mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Olej rostlinný, Pažitka, Slunečnice - semena, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omeleta se špenátem a bramborami postup přípravy receptu:
1 | Řádně omyté brambory uvaříme i se slupkou v osolené vodě. Teplé oloupeme, necháme vychladnout a poté nakrájíme na plátky. Špenát opláchneme ve studené vodě, vložíme do kastrolku a krátce podusíme mírně podlitý. Špenát necháme okapat, vychladnout, vymačkáme a listy rozmačkáme vidličkou. |
2 | Slunečnicová semínka opražíme na rozehřátém oleji, přidáme prolisovaný česnek a brambory. Za občasného míchání zprudka opečeme dočervena. |
3 | Petrželku s pažitkou jemně nasekáme. Vejce rozšleháme, vmícháme smetanu, dle chuti osolíme, opepříme a přidáme polovinu bylinek. |
4 | Připravený špenát přidáme k bramborám, řádně prohřejeme, zalijeme vaječnou míšeninou, jednou zlehka promícháme a poté pozvolna opékáme tak dlouho, dokud se vejce nesrazí a nezhoustnou (zhruba 10 minut). |
5 | Omeletu necháme chvilku na pánvi „dojít“, poté ji sesuneme na větší plochou mísu, posypeme bylinkami a servírujeme nakrájenou na dílky. |